Dieta dla dziecka z gorączką, jakie posiłki podawać w trakcie choroby?

Dieta dla dziecka z gorączką, jakie posiłki podawać w trakcie choroby?

Codziennie pijmy napary z dzikiej róży, jedzmy warzywa- szczególnie polecam jarmuż, brokuły, które dostarczają spore ilości wapnia, Wapń wraz z witaminą C( dzika róża to doskonałe źródło) sprawnie uszczelniają naczynia krwionośne  , zmniejszając skutecznie ryzyko infekcji.  Co zrobić, gdy choroba już nas dopadła? Po pierwsze leżenie w łóżku i dużo snu. Po drugie odpowiednie nawodnienie i lekko strawna dieta. Uwaga – leki p/gorączkowe wdrażamy dopiero , gdy temperatura przekroczy 38’C- wiemy , że nasz układ odpornościowy działa w 100% właśnie w temperaturze 38’C! W trakcie choroby podajemy do picia niegazowaną wodę mineralną,  napar z dzikiej róży , malin,  rozcieńczony domowy kompot- niesłodzony! Bardzo dobry jest także napar z lipy- działa napotnie, wzmacniająco, przeciw zapalnie i wykrztuśnie. Pamiętajmy ,aby płyny miały temperaturę pokojową- zbyt gorące mogą nasilać wymioty. Poimy  dziecko często , małymi porcjami. Starszemu dziecko warto postawić kubeczek ze słomką przy łóżku. Pożywne będą także soki warzywne, np.; pomidorowy, marchewkowy czy z kwaszonej kapusty. Pamiętajmy! Kubek ciepłego kakao, bądź mleka z miodem nie możemy podawać tuż po zażyciu antybiotyku- nabiał powoduje zmniejszenie wchłaniania tych leków przez nasz organizm! Aby antybiotyk zadziałał prawidłowo mleko i jego przetwory nie powinny być spożywane na 2 godziny przed i 2 godziny po przyjęciu dawki leku. Mały pacjent może spojrzeć łaskawym okiem i zjeść talerzyk zupy- krupnik jaglany czy pyszny rosół z przetartą marchewką. Do zup warto dodać porcję węglowodanów, które wzmocnią i dodadzą nieco energii malcowi – dobrym wyborem będzie ryż brązowy czy kasza jaglana.  Jeśli dziecko poczuje się lepiej na pewno zje z apetytem puree z dyni z koperkiem i gotowane mięsko lub rybę .  Nie smażymy, tylko gotujemy na parze, pieczemy w folii. Gdy pociecha będzie miała ochotę na coś słodkiego, nie podajemy batoników czy ciastek, lecz owocowe kisiele, galaretki czy budyń z musem owocowym.  W przypadku wysokiej gorączki posiłki podajemy w postaci papek, musów. Jeśli dziecko cierpi dodatkowo na biegunkę eliminujemy z diety miód, cukier, owoce, mleko, a w przypadku zaparcia podajemy namoczone suszone śliwki, ciepłą wodę z miodem czy owsiankę. Posiłki przyprawiamy łagodnie, nie stosujemy pieprzu, papryki, chilli,  octu, musztardy.

No Comments

Post a Comment